“Discriminarea nu te apara de HIV!”

Campania “Discriminarea nu te apara de HIV” ataca una dintre cele mai larg raspandite forme de discriminare, respective cea fata de persoanele infectate cu HIV. Acest tip de discriminare este cu atat mai puternic inradacinat in psihologia romanului, cu cat ea are la baza un sentiment extrem de persuasiv, frica. In combinatie cu lipsa de informare si suplinirea acesteia prin zvonuri, mituri si prejudecati, apare o atitudine discriminatoare dificil de combatut.

“Discriminarea nu te apara de HIV” isi propune sa combata discriminarea si excluderea sociala a persoanelor seropozitive. Strategia campaniei este structurata pe mai multe etape si isi propune sa informeze asupra efectelor discriminarii pe o arie cat mai larga.
Primul proiect a avut in vederea informarea cetatenilor din orasul Vaslui in vederea efectelor discriminarii seropozitivilor de orice varsta. In acest scop a fost amplasat in centrul orasului un cort, in parteneriat cu Primaria Municipiului Vaslui, unde 30 de voluntari au impartit pliante, au stat de vorba cu oamenii si au tras semnalul de alarma, de care era cu adevarat nevoie. Aceeasi sesiune de informare a avut loc si in licee, unde pe langa materialele promotionale elevii au putut urmari spotul campaniei.
Campania vizeaza continuarea sesiunilor de informare, concerte de binefacere, expozitii, sesiuni de instruire, toate aceste activitati fiind indreptate catre combaterea discriminarii si reintegrarea sociala a personalor infectate cu HIV.

“Tu nu mai ai nevoie, ei n-au avut niciodata”

O initiativa a Asociatiei Oameni langa Oameni care si-a propus sa identifice mijloacele de sincronizare a doua nevoi complementare prezente in societatea romaneasca actuala. Viziunea nostra se bazeaza pe optiunea unui grup de oameni de a arunca bunurile care nu le mai sunt necesare, fie ca nu mai au nevoie de ele sau pur si simplu doresc sa le inlocuiasca cu altele noi, si nevoile altor indivizi pentru aceleasi obiecte pe care, din nefericire, nu si le pot permite din lipsa mijloacelor financiare. Misiunea OLO este aceea de a facilita interactiunea celor doua grupuri, in acest mod realizandu-se satisfacerea nevoilor prin schimbul de obiecte.
“Tu nu mai ai nevoie, ei n-au avut niciodata” a fost lansat si desfasurat in doua centre concomitent, in Bucuresti si in Vaslui. Evaluarea acestui proiect a dezvaluit faptul ca obiectivele initiale au fost stabilite corect si indeplinite intocmai, receptivitatea ambelor grupuri pentru implicare si eficienta unei astfel de redustribuiri fiind crescuta. Continuitatea planului presupune extinderea intiativei la nivel national prin crearea de astfel de centre, de colectarea si distributie, in fiecare oras din tara. Un alt obiectiv, de indeplinit pe viitor, este acela de a implica cat mai multi donatori si de a diversifica cat mai mult categoriile de bunuri colectate.
In Vaslui, echipa OLO a prezentat ,atat in scolile generale cat si in licee, ideea campaniei “Tu nu mai ai nevoie, ei nu au avut niciodata”, au oferit informatii si materiale promotionale. Pe durata lunii mai, sau fost stranse(de la aproximativ toate scolile si liceele) haine, jucarii si carti pentru diferite varste. In total s-au strans aproximativ de 7000 de articole vestimentare si peste 4000 de jucarii care au fost daruite unui numar de 600 de copii, elevi ai scolilor speciale, beneficiari ai centrelor de zi si copii care provin din familii defavorizate din punct de vedere economic. Asociatia Oameni langa Oameni a oferit pe parcursul a trei zile(29,30,31 mai) au adus bucurie in inimile copiilor cu ocazia zilei de 1 iunie.